Tesisat donanımı dışarıdan görülmez. Sıva altı tesisat yeni meydana getirilen binalarda, binanın bölümleri yapılırken elektrik tesisat işleri kaba sıvadan önce borular atılarak döşenir Sıva Altı döşeme işlemi sıva altına yapılır.

Sıva bitincede kablolar çekilir. Sıva altı tesisatlarda peşel boru kullanılır.

Sıva Üstü döşemesi; Sıva üstüne yapılır. Sıva üstü tesisatta peşel boru kullanıldığı gibi antigron kablo ve çok az da bergman boru kullanılır.

Elektrik Tesisatı Şemaları

Bir binaya elektrik alınacaksa binanın yapı planı çıkarılır. Üzerine elektrik tesisat projesi çizilir.

Otomatik Sigorta (Koruma Anahtarları)

Otomatik sigortalar, sigorta atmada buşon değiştirmeyi gerektirmez. Bozulmadığı sürece kullanılan otomatik sigortanın kullanılışı da kolaydır. Diğer adı da koruma anahtarıdır. Sigorta gövdelerine takılan otomatik sigortalar manyetik ve termik tertibatları ile aşırı akımda devreyi açar.

Piyasada elektrik malzemeleri firmaları tarafınca üretilen birçok marka ve çeşitlerde elektrik malzemeleri vardır. Bu malzemelerin, imalatları elektrik tesisatı genel teknik şartnamesi çerçevesinde yapılmakta ve üretilen elektrik döşem malzemelerinin tümünün ayrı ayrı işlevi ve kullanıldığı yerler mevcuttur. Elektrik tesisat araç-gereç fiyatları kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterir. Günümüzde artık elektrik malzemeleri online satış yapmakta mümkündür.

Aydınlatma Tesisatı

Aydınlatma gereksiniminin elektrik enerjisinin kullanımına uygun alıcılarla uygulandığı tesisata aydınlatma döşemı denir. Çeşitli yapıda alıcının bulunduğu aydınlatma tesisatlarında floresan ve akkor flamanlı lambalar kullanılmaktadır.

Floresan Lamba

Floresan lamba, güneş ışığına yakın bir aydınlatma sağlar. Floresan lambaların ışıkları fazladır. Uzun ömürlü olurlar. Devrenin üstünde olan balast desteğiyle enerji tasarrufu sağlayacak endüktif tesir yaratılır. Floresan lambanın içindeki cıva buharı, balast yardımı ve starterin ilk ateşlemesi ile alternatif gerilimde iletken durumuna geçer ve lambayı yakar. Dönem üzerinde bulunan kondansatör güç kat sayısını düzeltmek gayesiyle kullanılır.

Merdiven Otomatiği

Kat sayıları çok olan binaların merdiven sahanlığında bulunan lambaların belli sürede yanıp sönmesini merdiven otomatiği tesisleri sağlamaktadır. Katlardaki butonlardan birisine basıldığı süre tüm lambalar yanar. Merdiven otomatiği enerjisini binanın girişindeki elektrik sigortası üzerinden şehir şebekesinden alır. Tesisatta katlarda bir buton ve lamba vardır.

Çağırma Tesisatları Zil Tesisatı

Çıkarılan sesle haberleşme sağlanan elektrik devre tesisatıdır. Zil de kullanılır.

Zil Tesisatı

Tesisatta birden çok buton olursa hangi zilin çaldığı anlaşılmaz. Hangi zilin çaldığını anlamak için devreye buton sayısı kadar numaratör konur. Numaratörün içinde bobin vardır. Bu bobinlerin idaresinde bobin sayısı kadar abone çağırma tesisatı bulunur. Butona basılmış olduğunda numaratör de o abonenin numarası düşer. 

Kategoriler: Blog

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir