Enerji tasarrufu ile ilgili size hizmet vermekten mutluluk duyarız

ELEKTRİK FATURANIZI DÜŞÜRÜYORUZ

Bir telefonla adresinize gelip enerji tüketiminizi ölçüyoruz.
Alanında uzman ustalarımız tarafından yapılan ölçümlerin sonucunda , gereksiz tüketimleri ortadan kaldırıyoruz .
örnek: 1 eski tip 100 watt ampul 1200 lümen dir ve saatte 0,1 kw enerji tüketir. ortalama 6 saat açık tutulan bir ampül 6×0,1=0,7X30=21kw tır buda günümüz şartlarında aylık 10tl ye denk gelmektedir. Yni nesil 12watt led ampül de 1200 lümendir aynı ışığı verir ancak tüketimi %900 daha azdır . sadece bir ampülü bile yeni nesil led ile değiştirmek aylık 9 tl tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. bu oranı evinizdeki iş yerinizdeki ampül adetleri ile çarpıp ne kadar tasarruf edebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
BEN ZATEN TASARRUFLU AMPÜL KULLANIYORUM DAHA FAZLA NASIL TASARRUF EDEBİLİRİM ?
Günümüzde teknoloji günden güne gelişmektedir. ancak bu gelişen teknolojiden doğru biçimde faydalanmak gerekmektedir.
Enerjiden tasarruf etmek evdeki ampülleri değiştirmekle bitmez çünkü birçok marka ve modellerin tüketimi veya lümen’i kutusunda yazdığı gibi değildir. örneğin 12 watt yazan bir ampül 50 watt tüketir. ve malesef bunun bir denetimi de yoktur nu yüzden  Aydınlatma sistemleri doğru cihazlar kullanılarak konusunda uzman elektrikçiler tarafından yapılmalıdır.
Teknik destek için lütfen bize ulaşın

Tasarruflu Aydınlatmada Uygulayacağınız Püf Noktaları

Tasarruflu Aydınlatmada Uygulayacağınız Püf Noktaları (Sümeyye Gülep)
Tasarruflu Aydınlatmada Uygulayacağınız Püf Noktaları

Evlerimizde kullandığımız alanın tipine göre ışığın rengi, aydınlatma seviyesi ve yönlendirmesi ayrı ayrı seçilmelidir.

Hangi odada nasıl bir aydınlatma seçilmelidir?

Oturma odaları çoğunlukla günün yorgunluğunu attığımız alanlardır. Bu nedenle dinlendirici bir atmosfer seçilmelidir. Eğer bu alanlarda çalışma köşemiz de varsa bu köşe biraz daha taze ve canlılık içeren bir alan olmalıdır. Dinlenme alanları için sarı ışık, iş yapılan alanlar için ise beyaz ışık kullanılmalıdır. Çünkü sarı ışığın rahatlatan bir sıcaklık seviyesi vardır. Salonlarımızın ve oturma odalarımızın tavanlarını kullanılan alanlara göre farklı armatürlerle göze hoş gelecek ve fonksiyonel şekilde döşeyebiliriz.

Mutfaklar, faal olarak iş yapılan alanlar olduğundan beyaz ışık tercih edilmelidir. Ada tipi olmayan mutfaklarda sadece tavan aydınlatması konforlu bir yemek yapma ortamı sağlamaz. Bu nedenle klasik mutfaklarda tezgah üstü aydınlatmayla kişilerin sadece sırtından olan aydınlatma, yüzünden de sağlanmış olur.

Yatak odaları dinlenme ve uyku alanları olduğundan sarı ışık tercih edilmelidir. Lambanın gücü orta şiddette olmalı ve armatür tipi olarak endirekt aydınlatma tercih edilebilir. Giyim bölümü varsa oraya daha yüksek güçte bir aydınlatma noktası oluşturulabilir.

Banyo ve tuvaleti içeren ıslak hacimler beyaz ışıklı tercih edilebilir. Sık aç-kapa durumunda ömrü kısaldığından, ıslak hacimlerde floresan tercih edilmemelidir. Tüm odalarda LED ampuller, şerit LED’ler tercih edilebilir. Görsellik planlanan şerit LED’ler, kalıcı olarak yerleştiriliyorsa kaliteli bir LED’in seçilmesini öneriyoruz. Aksi takdirde sürekli bozulan LED’lerle yapılan kalıcı tasarımla işçilik maliyeti çıkabilir.

Verimli aydınlatma uygularken bunlara dikkat edin!

  • En verimli ampulleri kullanın. Eşe dosta danışarak aldığınız ampuller verimsiz olabilir. Floresan lambaları artık tarihe gömmenin vakti geliyor. LED lambaların, her türlü kullanıma uygun birçok çeşidi bulunmaktadır. İstediğiniz özellikleri sağlayan bir LED ampul muhakkak vardır.

  • Bazı evlerde tüm odaların ışıkları açıktır. Sadece ihtiyacınız kadarını açın. Paranızın bol olması demek, tüm ortamları aydınlatabilirsiniz anlamına gelmiyor. Sayaç çalıştıkça sizin eviniz için enerji üretilmektedir. Sadece kendimizi değil gelecek nesilleri de düşünmeliyiz.
  • Minimalist olacağız diye odaları kapkara koyu renklere boyamayın. Yeni trend olan koyu renkli duvarlar enerji tasarrufu için son derece verimsizdir. Çünkü açık renkli duvarlar ışığı ne kadar iyi yansıtıp güzel bir aydınlatma sağlıyorsa, koyu renk de bunun tam tersidir. Yüksek güçlü aydınlatmaya ihtiyaç duyulur.
  • İmkanınız varsa evinize büyük pencereler taktırın. Hem eviniz daha ferah bir görüntüye kavuşur hem de doğal ışığı içeri alarak yüksek oranda doğal bir aydınlatma elde edilmiş olur.

  • Zamanla lambalar ve armatürler tozlanmaktadır. Tozlanan aydınlatma ürünlerinin ışığı yansıtma düzeyi de azalır. Bu nedenle lambalarınızı ve armatürlerinizi temizlemeyi ihmal etmeyin.
  • LED ampul satın alırken kalitelisini ve uzun ömürlüsünü almaya çalışın. Kalitesiz LED’ler kısa zamanda bozularak size kar yerine zarar ettirebilir. Zaten kaliteli LED’ler kendini kısa süre içerisinde amorti edecektir.
  • Lambaların dimmerlama özelliğini kullanın. Dimmerlar, evlerimizde çoğunlukla anahtarlama elemanı olarak kullanılmasa da ortam ambiyansını ihtiyacınız kadar düzenlemeye yardımcı olur. Eğer bunu yapma şansınız yoksa, tek bir aydınlatma noktasına 2-3 adet ampul içeren avize takarak da bu sistemi tasarlayabilirsiniz.

LED Aydınlatma ve Enerji Verimliliği 1

Aydınlatmada kullanılan enerji miktarı giderek artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre dünyada tüketilen enerjinin %19’u aydınlatmaya ait. Ülkemizde ise bu rakam aydınlatma amaçlı elektrik tüketimi %20-%40 arasında değişmektedir. Gelişmekte olan ekonomimizle beraber, enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç her geçen sene daha da artmakta. Enerjinin verimli kullanımı, Aydınlatmada enerji verimliliği konusunda bazı noktalara dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Aydınlatmada Enerji Kayıpları

Aydınlatmada hangi aşamalarda enerji kullanımında kayıplar yaşanıyor? Öncelikle elektrik enerjisinin ışığa dönüşme aşamasında, lambanın verimliliğiyle alakalı olarak, kayıplar söz konusu olabilir. İkinci kayıp ise lambadaki ışığın yararlı ışığa dönüşmesi aşamasında, armatürün geriverimine bağlı olarak, yaşanır. Enerji kayıpları konusunda son olarak, doğru aydınlatma tasarımı yapılamadığı durumlarda, aydınlığın yararlı ışığa dönüşmesi sırasında kayıplar yaşanır.

Lambanın Verimi

Lambadan çıkan ışık akısının miktarı ve akının harcanan enerjiye oranla durumu enerji verimliliği üzerinde oldukça ciddi bir etkiye sahiptir. Işık akısı, ışık kaynağından yayılan ışık miktarıdır. Işık akısı, enerji taşınırken kayıpların oluşmaması adına önem taşır.

Işık akısının birimi “lümen”, sembolü de  (Φ )’dir. Aşağıda bazı ışık akısı değerleri verilmiştir:

LED Lamba 8W – 470 Lümen

Akkor Lamba 100 W –  1200 Lümen

Floresan Lamba 36 W – 3350 Lümen

Bir ampülün Lümen değerinin ne kadar yüksek olduğundan çok, harcadığı elektrik enerjisine karşılık verdiği ışık miktarı önemlidir. Bu miktar “etkinlik faktörü” kavramı ile açıklanır. Işık akısı / harcanan elektrik (lm/w) olarak etkinlik faktörü hesaplanır. Yukarıdaki tabloya bakarsak, 8W LED lambanın etkinlik faktörü

470 Lümen / 8W = 59  olarak hesaplanır.  Bu oran ne kadar yüksekse, enerji tüketimi de bir o kadar düşüktür.

Armatür ve Enerji Verimliliği

Armatür geriverimi, lambadan çıkan ışık akısının armatürden daha verimli olarak aydınlatma noktasına ulaşmasıdır. Armatür konusunu 2 ayrı şekilde ele almak daha doğru olur. Geleneksel sistemlerde lamba ve armatür birbirlerinden ayrıdır. Bu sistemde lambanın verimi ayrıca ölçülür ve referans olarak kullanılır. Armatürden çıkan ışık miktarı ayrıca ölçülür. İki sonuç oranlanarak verimlilik oranı belirlenir. Armatürden çıkan ışık miktarının lambadan çıkan ışık miktarına oranı, o armatürün verimlilik değerini gösterir.

LED aydınlatmada ise lamba ve armatür tek bir sistemdir. Bu nedenle LED’lerde genel bir “sistem verimliliği”nden sözedilebilir. Tüm sistem bileşenlerinin Lümen ve watt değerleri hesaplanır. Tüm sistem bileşenlerinin lm/w olarak azalması dikkate alınır. Örneğin; LED’den armatür aşamasına kadar geçen basamaklarda ışık verimliliğinin değişik oranlarda azalmasıdır. LED’de 130 Lm/W, optikteki kayıp 120 Lm/W,  ısının taşınması esnasında 110 Lm/W, son armatür aşamada 90Lm/W verimlilik değeri olabilir. Günümüz LED sistemlerinde ışık akısı 4000 Lm’den fazladır, verimlilik ise yaklaşık 115 Lm/W’dır.

LED Aydınlatma Sistem Verimi

LED’lerde sistem verimini etkileyen faktörlerin başında ilk lümen çıkışı gelir. 25 derece oda sıcaklığındaki lümen değerinin yüksek olması gerekir. Çalışma sıcaklığı ile 25 derecedeki lümen değerleri arasındaki oranın, sıcak-soğuk faktörü, bire yakın olması gerekir. Sürücü kalitesi de son derece önemlidir. Bu aşamada güç kaybı %10-%50 arasında değişebilir. Sürüş akımı da başka önemli bir etkendir. Genellikle bu akım 350 MA’dir, 700’e çıkması durumunda lümen çıkışı da yükselir.  Lümen çıkışının yükselmesi bir süre sonra jonksiyon sıcaklığını arttırır. Bu durum, daha hızlı ışık akısı azalamasına ve LED ömrünün kısalmasına neden olur. LED’de ışık elde etme esnasında bir ısı oluşur. Bu ısının hızlı bir şekilde jonksiyon bölgesinden uzaklaştırılması gerekir. Bu nedenle LED yapımında ısıyı ileten malzemeler kullanılmalıdır.

Özetle sistem verimi konusunda aşağıdaki etkenleri dikkate almamız gerekir;

– LED kalitesi

– Sürücünün kalitesi

– Sürüş akımı

– Isısal yol

 

 

Bize ulaşın

[contact-form to=”hasimdogu@gmail.com” subject=”tasarruf”][contact-field label=”İsim” type=”text” required=”1″][contact-field label=”Telefon” type=”text” required=”1″][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea”][/contact-form]